Träna bröstmuskulaturen

En del av tema – träna överkropp

Liggande hantelflyes

Varför?

En bra bröstmuskulatur är, liksom starka ryggmuskler, viktigt för att ha en bra hållning.

Bröstmusklerna hjälper dig som behöver lyfta saker, behöver pressa upp något över huvudet, som exempelvis lyfta upp en tung låda över huvudet och ställa den på en hylla högt upp, eller för dig som vill bli bra på armhävningar.

Sen är det alltid bra att ha starka bröstmuskler om man vill ge mysiga kramar.

Hur gör man för att träna upp bröstmuskulaturen?

En av de allra vanligaste övningarna för bröstmuskulaturen är bänkpress, som man kör med skivstång vanligtvis. Det är en övning som man kan testa sin maxstyrka i och även köra högre repsantal. Jag brukar växla lite hur jag gör, beroende på vart jag är i min planering.

Bänkpress är en av mina favoritövningar, och en övning jag tycker är viktig att introducera många av mina pt-kunder för, eftersom det är många som brukar ”hoppa över” att träna sina bröstmuskler om man inte är van vid det.

Det som är bra med bänkpressen i jämförelse med hantelpress är att det blir oftast mer stabilt och genomfört med bättre teknik, vilket kan vara bra om man är nybörjare. Är 20kg-stången (standardstång) för tung får man se om sitt gym har en lättare eller så får man träna upp sin styrka med hantlar.

bänkpress

En annan vanlig övning är armhävningar, en övning som många kämpar med, men en riktigt bra övning att köra för att bli starkare i armar och bröstmuskulaturen.

Dips är en bra överkroppsövning som tränar bröstmusklerna (bland annat) och den kan man göra både hemma på en bänk eller i en ställning på utegymmet, beroende lite på hur stark man är i sina armar.

Dips på låg bänk

Sen finns det olika bröstpressmaskiner och olika redskap man kan använda för att träna sina bröstmuskler i olika vinklar, exempelvis liggande hantelflyes, men armhävningar och bänkpress är de två övningarna jag tycker man ska fokusera på.

Som sagt, bänkpress och armhävningar, det är två övningar som man kan göra både maxlyft i och högre repsantal, men övriga övningar är det bättre att göra fler repetitioner i, och det framförallt när du kör i maskiner. Maskiner är sällan gjorda för maxlyft utan är tänkta att du ska göra åtminstone 8 repetitioner.

Vilka övningar är bra att köra?

Kategorier:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *