Tabata

20 arbete + 10s vila x 8.

Tabata är ett vanligt passupplägg som man kan variera precis hur mycket man vill, men här kommer grundidén:

En tabataintervall är uppdelad i 20s arbetstid och 10s vilotid x 8. Så man jobbar med en övning i 20s, vilar 10s, jobbar 20s, vilar 10 och så vidare tills man jobbat åtta gånger.

Det här är alltså ett svettigt träningspass, där man kanske jobbar med lite lägre vikter och tänker mer snabbhet och explosivitet än styrka.

Enklast för att använda en timer för att hålla koll på tiden. Man kan också använda spotify och söka på ”tabata” så får man musik som är timeat med 20s arbetstid och 10s vilotid.

Vanligast är att använda en övning genom hela intervallen, men för att göra det lite roligare kan man kombinera två övningar och göra varannan gång, så man under en tabataintervall jobbar med ex burpees 4 gånger och står i plankan 4 gånger.

Man kan ändra hur många gånger man arbetar och man kan ändra tiden för arbete eller vila, men då kallas det istället för HIIT-träning.

Övning
Knäböj
Armhävning

I många av passen så har jag skrivit att man ska köra två eller fler övningar i samma tabata-omgång, vilket då innebär att du ska jobba hälften av intervallerna med övning A – Knäböj och hälften med övning B – Armhävning.

Så passet ser alltså ut såhär: 20 sekunder knäböj, 10 sekunder vila, 20 sekunder armhävning, 10 sekunder vila – osv upp till 8 arbetstillfällen totalt. 4 gånger per övning.

Är det fyra övningar du ska göra per tabata så gör du varje övning två gånger istället.

Kategorier:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *