Rörlighet benfokus

Rörlighetsövningar är bra att göra både som separat övning och som uppvärmning, det beror såklart på syftet med övningen och vilken övning det är, samt hur man gör det.

Utfallssteg med armlyft

Som exempelvis första övningen här blir jättejobbig om man gör den i tempot som är i gifen, men om man pausar i bottenläget och sätter ner knät och verkligen sträcker armarna uppåt blir det en skön stretch för höften och samtidigt skönt för axlarna.

Duva / pidgeon

Övningen här brukar kallas för pidgeon (duva) om man pratar yoga, och det är en himla skön övning att pausa i och vila i. Den passar bra efter ett träningspass som avslappning, eller som del av ett rörlighetspass om man vill det.

Sittande knävridning

Övningen här är skittuff och krånglig, och man kan göra den både enklare och jobbigare än vad jag gör nedan.

Sätter man i händerna i golvet bakom sig och tar stöd blir det lättare, och försöker man sitta mer upprätt (än vad jag klarar av) så blir det en tuffare höftrörlighetsövning.

För att göra den ännu tuffare kan man lyfta upp höften från golvet och ställa sig upp på knä när man vridit till ena sidan, för att sen hålla emot, sätta sig ner och vrida åt andra hållet.

Knäböj till utsträckta ben

Här är en av mina personliga favoriter, som jag gör dagligen i olika former. Ibland gör jag det långsammare, ibland gör jag olika vridningar (ex med benen raka så vrider jag upp ena armen mot taket så jag tittar åt sidan och ex vänster hand pekar rakt upp mot taket).

liggande cykel (rörlighetsvariation)

Sista övningen är en riktigt skön stretchövning som jag tycker om att göra efter löpning framförallt.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *